Scen från föreställningen

Spelet om Örnsköldsvik

Det har totalt blivit 16 stycken föreställningar som redan under första veckan sålde slut. Spelet om Örnsköldsvik blev en succé där 180 år av Örnsköldsviks historia avhandlas- från den lilla orten till staden idag.

Den nyskrivna pjäsen om staden år 1837-2017 är en berättelse framförd av bland annat en av initiativtagarna till föreställningen Jens Nilsson och en mängd duktiga amatörer med koppling till staden. Ett teaterprojekt som inte bara är en föreställning i sig utan som involverat både kulturskolan, lokala teatergrupper och privata aktörer med målet att stärka stadens kulturliv och uppmuntra till samtal om Örnsköldsviks identitet igår, idag och imorgon.

 – Att lyfta och synliggöra Örnsköldsviks kultur- och föreningsliv har varit viktigt. Denna förställning har varit betydelsefull för detta och visar på vad som går att göra, säger Diana Berntsdotter Vallgren, samordnare på kulturenheten.

 

Föreställningen är ett samarbete med bland annat Världsklass Örnsköldsvik, Örnsköldsviks kommun samt flertalet sponsorer. Det har även funnits ett samarbete med Modo Hockey där de bland annat marknadsfört spelet på sina matcher. Vid sidan av har sidoprojekt drivits där Cesam haft en frågeslinga i flera butiker om deras historia och historiska stadsvandringar har ägt rum med nedslag i manuset. Museet har även haft utställningen ”Bilden av Örnsköldsvik”, en rumslig installation av konstnären Nathalie Fougeras som gestaltat staden.

 

 – Världsklass Örnsköldsvik har valt att medfinansiera satsningen eftersom det är viktigt att känna till sin historia när man utvecklar en plats framåt. Vi som bor här måste också föra ett kontinuerligt samtal kring vad vi vill att Örnsköldsviks ska vara för plats i framtiden. Teaterföreställningen inspirera på ett fantastiskt sätt till det säger Frida Knutsson, utvecklingsledare på Värdsklass Örnsköldsvik.

 

Teater Soja är de som ligger bakom produktionen och även de som skrivit manuset. Till sin hjälp har de samlat information från museet och biblioteket. Viktiga nyckelpersoner med anknytning till Örnsköldsvik har tillfört intressant information och hjälpt till med viktiga nedslag i stadens historia.

 – Under arbete med föreställningen fick vi många samtal från personer som ville berätta om sina erfarenheter och ge tips på personer som haft betydelse. Det fanns ett behov av att berätta om detta och dela med sig av sin historia om staden. Örnsköldsviks befolkning har hjälpt till att få fram materialalet till manuset, vilket de gjort på ett fantastiskt sätt, säger Diana.

 

Text:

Foto: Fredrik Näslund


Läsvärt

Film: Vårt Örnsköldsvik

Spelet om Örnsköldsvik

Artikel: Inspiration

Stadsnära friluftsaktiviteter

Artikel/film: Inspiration

Levande städer med fler bostäder
Artikel: Webbmagasinet Evolve

Film: Introduktion till Höga kusten

Nu blir det ännu roligare i Örnsköldsvik
Artikel: Webbmagasinet Evolve

Purple flag - ett steg mot årets stadskärna
Artikel: Webbmagasinet Evolve

Stort intresse för landsbygdsarbetet
Artikel: Inspiration

Vill du flytta till Örnsköldsvik?
Webb: Flytta hit

Ta del av våra invånares personliga upplevelser av Örnsköldsvik via #mittornskoldsvik och #roligareiornskoldsvik. Följ utvalda temaområden, där våra ambassadörer delar med sig av pärlor och upplevelser. Vill du också bli ambassadör? Kontakta oss gärna.

Ta del av våra invånares personliga upplevelser av Örnsköldsvik via #mittornskoldsvik och #roligareiornskoldsvik. Följ utvalda temaområden, där våra ambassadörer delar med sig av pärlor och upplevelser. Vill du också bli ambassadör? Kontakta oss gärna.

Om Inspiration

Med webbsidan Inspiration vill vi ge dig en inblick hur det är att bo, leva och verka
i Örnsköldsvik genom texter, bilder, filmer och artiklar.

Frågor om innehållet

Sven Alveryd | 0660-887 16 | sven.alveryd@ornskoldsvik.se

Translate page

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.