Ja

Gary Cass flyttade till Örnsköldsvik från Perth i Australien. Nu har han utvecklat ett nytt cellulosamaterial som kan ersätta frigolit i förpackningar.

Nytt spår i Garys jakt på framtidens material

Gary Cass kom till Örnsköldsvik för att utveckla sina hållbara textilier. Efter åtta månader i tätt samarbete med Domsjö Fabriker och RISE Processum står i stället ett helt nytt material i fokus för innovatören från Australien - redo för marknaden när som helst.

– Det hade aldrig kunnat hända någon annanstans än i Örnsköldsvik, säger han.

%%#6a762a%%accent-1%%

Det var i april som Gary Cass landade i Sverige och flyttade in i en källarvåning på Modovägen. Med sig hade han många års erfarenhet arbete med hållbara material, och sina senaste innovationer som väckt intresse hos bland andra BizMaker, SCA och RISE Processum. Cellulosafibern Kylarr är ett alternativ till viskos, framställt i en giftfri process, och förutom den hade Gary Cass och tagit fram ett superabsorberande nonwoven-material.

Väl på plats började Gary Cass experimentera med att tillverka liknande material av restströmmarna från Domsjö Fabriker, lågvärdig cellulosamassa som har inte kan säljas eller till och med kostar pengar för fabriken att göra sig av med. Resultatet blev ett skumliknande cellulosamaterial, mycket lätt och poröst, som snart stal hela showen.

– Folk är som tokiga i cellulosaskummet! Mitt fokus nu är att utveckla det till en hållbar ersättning för polystyrenplast, säger Gary.

Grundmaterialet är helt biobaserat, och till skillnad från frigolit, andra polystyrenplaster och liknande produkter så används inga lösningsmedel i tillverkningsprocessen. Att råvaran – rester från massatillverkningen – är lättillgänglig och billig gör inte saken sämre.

Som ersättning för frigolit i förpackningar är materialet – under produktnamnet ”Casspak” – i princip klart att börja tillverkas och säljas, berättar Gary.

Efter förfrågan utvecklar han nu en variant som ska kunna användas för isolering, där iblandning av andra naturmaterial behövs för att åstadkomma ett brand- och vattensäkert resultat.

Kompetens inom cellulosa och långt framskridet hållbarhetstänk var det som lockade Gary Cass till Sverige och Örnsköldsvik. Viljan att arbeta kreativt och lära sig nya saker är det som driver honom.

– Det här är det jag kan, och jag kan det bra. Min filosofi är att kreativitet är lika viktigt som att kunna läsa och räkna. Kreativa människor är de som kommer att lösa framtidens problem.

Det har blivit många timmar i labbet sedan april, men Gary Cass har också hunnit utforska Örnsköldsvik, Höga Kusten – och delar Abisko dit han bilade med sin fru som var på besök under sommaren.

– Förutom möjligheten att göra det jag gör, tillsammans med fantastiska människor, så vill jag verkligen säga att Örnsköldsvik är en fantastisk plats att vara på. Hamnpromenaden, utsikten från Varvsberget, allt!.

Målet är att på 2–3 års sikt bygga en pilotfabrik på plats i Örnsköldsvik och på 5–10 års sikt att ha kommersialiserat produkterna.

– Sedan vill jag lämna över till några unga, entreprenöriga, business- och vetenskapsinriktade svenskar. Det måste vara ett svenskt företag, för det här hade inte kunnat hända någon annanstans.

Text: Albin Grahn
Foto: Ludwig Grundström