Ja

En levande stad i Höga Kusten

Efterfrågan på bostäder är stor i hela Sverige, och Örnsköldsvik är inget undantag. Under senare år har intresset ökat, inte minst från inflyttare utanför kommungränsen.
– Pandemin har lett till en ökad efterfrågan på bostäder. Boendet, familjen och närmiljön prioriteras mer när det inte är aktuellt att resa och när de sociala aktiviteterna är få. Det är jag övertygad om, säger Hans Edmark, Mäklarhuset.

%%#6a762a%%accent-1%%

Låga bostadspriser, möjlighet till en aktiv fritid i naturskön miljö och en industri som satsar och rekryterar. Det är några av anledningarna till att Örnsköldsvik har en extra stor efterfrågan på bostäder just nu. Uppgången har varit tydlig under flera år men under pandemin har marknaden gått från klarhet till klarhet. Svaret är tydligt - här vill många bo.

– Intresset är stort från storstadsregionerna men även från utlandet. Här kan man bo bättre, billigare och här får man gott om utrymme, säger Annacarin Holmgren, Fastighetsbyrån.

– Vi har spekulanter från andra orter på nästan varenda visning numera. Eftersom många jobbar hemifrån så har möjligheten öppnat sig för människor att flytta till mindre orter och ut på landsbygden. Det är jättekul, berättar Emma Lind, HusmanHagberg.

Intresset för centralt belägna bostäder och fastigheter vid havet är extra stort, samtidigt finns en efterfrågan på bostäder en bit bort från stan.

– Villor med lantliga lägen, max 20 minuter från stan, och gärna med lite mark är populärt. Likaså bra renoverade villor i centrala Örnsköldsvik. Tyvärr finns det inte så mycket villor i de centrala delarna vilket utomstående brukar reagera på, säger Emma Lind.

– Fiber är ett önskemål och småbarnsfamiljer prioriterar närhet till skola, säger Annacarin Holmgren.

– Här får man en större frihet. Dels ur ett kostnadsperspektiv, dels lockar skärgård och inland med närhet till Rutberget och Nätra Fjällskog, tillägger Hans Edmark.

Samtidigt som intresset är stort, är utbudet ganska lågt. De många pågående satsningarna på nyproducerade villor, bostads- och hyresrätter är alltså välkomna tillskott.

– Just nu är det tryck på varje objekt som kommer ut och allt blir sålt, säger Emma Lind.

Trots ett år av pandemi satsar industrin och exempelvis kommer BAE Systems att rekrytera runt 250 personer vilket kommer att skapa ett ytterligare tryck på marknaden. Ska man sälja kan det gå undan!

– Det är säljarens marknad. Som köpare är det viktigt att vara förberedd, att man pratat med banken och har klart med finansieringen. Ofta går affärerna fort och då är det viktigt att man vet hur mycket man kan, och vill, ge, säger Emma Lind.

Enligt Svensk Mäklarstatistik har prisutvecklingen på villor ökat med 14,9 procent de senaste tolv månaderna, med ett medelpris om 1 560 000 kronor.

– Vi går från väldigt låga nivåer, säger Annacarin Holmgren.

– Prisbilden har ökat i hela landet och här har vi haft eftersatta priser. Jag tror på en fortsatt ökning, säger Hans Edmark.

Pandemin har resulterat i ett uppsving på bostadsmarknaden, hur går det då när den är under kontroll?

– Det blir intressant att se. Ingen har svaret på den frågan men med mina 35 år som fastighetsmäklare har jag aldrig sett ett lika stort fokus på boende och närmiljö som nu. Jag ser inte att det kommer att ändras under överskådlig tid, avslutar Hans Edmark.

Text: Sofia Göth
Foto: Sander Taats och Mäklarhuset