En värld av smaker att upptäcka i Örnsköldsvik

De senaste åren har det fullständigt exploderat av restauranger och matställen i Örnsköldsvik. Här finns numera något för alla smaker.
– Gemenskapen är väldigt fin mellan restaurangerna, vi uppmuntrar varandra, säger Malin Gulliksson som driver Malins Bistro.

Malin Gulliksson uppskattar den starka gemenskapen bland stadens krögare.

Malin Gulliksson uppskattar den starka gemenskapen bland stadens krögare.

Restaurangbranschen är på frammarsch i Örnsköldsvik, och kanske har till och med ordet matkultur fått en helt ny innebörd. Det händer nya, spännande saker mest hela tiden.

För två år sedan byggde restaurang MammaMia en italiensk vinbar och i samma veva fick uteloungen ett lyft. Ett stenkast därifrån öppnade i höstas saluhallen och delikatessbutiken Diléns gourmandis.

– Det var rätt läge, örnsköldsviksborna var mogna för det här och det har gått över förväntan. Vi har fått väldigt mycket fin feedback från både kunder och andra, säger Malin Dilén som är en av tre ägare.

Saluhallens fokus är hög kvalitet och helst från närområdet.

Det nyaste tillskottet på restaurangkartan i Örnsköldsvik är Malin Gulliksson som driver Malins Bistro.

Hon har jobbat sig runt på många restauranger i Örnsköldsvik, bland annat MammaMia, Poseidon, Matstudio S20 och Hälsobaren. Hon har också gjort ett år i Stockholm, där hon av en slump halkade in i köket på en tapasbar.

Kunskaperna därifrån tog hon med sig till hem till Örnsköldsvik.

– Jag vill bjuda på riktigt god mat som jag själv tycker om att äta och till bra priser. Tapas är perfekt eftersom jag är en sådan som vill testa lite av varje, säger Malin och skrattar.

Hon älskar tempot, att det hela tiden händer saker. Och målet att driva eget har funnits med under hela resan.

– Förra sommaren frågade min pappa när jag skulle starta eget egentligen. Och så tänkte jag att, ja varför inte. Nu är det dags att göra mitt eget. Min son hade börjat i skolan och läget var perfekt egentligen. Och allt klaffade.

Stämningen mellan restaurangerna i Örnsköldsvik är god, menar Malin.

– Jag fick väldigt mycket uppmuntran när jag startade, det är en väldigt stark gemenskap. Vi kompletterar varandra och kan tipsa om varandras ställen om en kund är ute efter något specifikt.

En bistro menar hon, är ett ställe som kan vara lite vad som helst. Och för Malin är opretentiöst ett ledord.

– Jag har till exempel ingen vinlista, utan köper in vin och testar det på gästerna. De vet bättre än jag vad som är gott till olika rätter än att jag ska sitta och gissa. Det ska vara välkomnande här. Man ska kunna komma i mjukiskläder och sitta och käka.

Evolve symbol

Stark tillväxt för cleantech-företag från Örnsköldsvik

Järven Ecotech och Tecomatic Entreprenad har g å tt samman i ett nytt bolag under namnet Tecomatic. Verksamheten stannar i Ö rnsk öldsvik dä r f ö retaget har r ötter sedan drygt 50 å r tillbaka. – Vi har en stark tilltro till regionen och god industrisamverkan i Örnsköldsvik, med mindre tillverkare på orten som sluter upp när vi behöver hjälp, ber ättar Emil Eriksson, regionchef för vattenrening i region norr.

Starkare arbetsmarknad än någonsin i Örnsköldsvik

Arbetsmarknaden är stark i Västernorrland d är Ö rnsk öldsvik och Ånge är platserna där arbetslösheten minskat mest. Sedan maj 2023 ligger även länet under riksgenomsnittet gällande arbetslöshet. – Mycket är naturligtvis kopplat till bristen på kompetens hos företag som söker arbetskraft. Men arbetslösheten har g å tt ner hos alla v å ra prioriterade grupper, vilket är glädjande, berättar Erik Borg, företagsr å dgivare på Arbetsförmedlingen Västernorrland.

Ny pilothall klar – lockar forskare från hela världen

För fyra år sedan fick det statliga forskningsinstitutet RISE 350 miljoner kronor för att utveckla det centrum för bioekonomi som redan etablerats i Örnsköldsvik. Pengarna har använts till att bygga en ny pilothall på Domsjöområdet, där High Coast Innovation Park samlar företag och forskare som tar fram nya produkter och användningsområden för biomassa från skogsindustrin.

Naturkompaniet dubbla prisvinnare för hållbarhet

Naturkompaniets outlet i Ö rnsk öldsvik har under flera å r varit en av de största turistmagneterna för shopping i Höga Kusten. Som koncern fick Naturkompaniet nyligen ta emot priset ”Å rets medvetna butik 2023” för sitt h å llbarhetsarbete och är även fortsatt i topp i Sustainable Brand Index. – Naturligtvis är det jättekul att vi uppmärksammas, vi sätter stor stolthet i att jobba långsiktigt och hållbart, säger Naturkompaniets vd Henrik Hoffman