Cecilia bytte karriär och började baka

För ett år sedan lämnade Cecilia Fällström sitt arbete på kommunens mark- och exploateringsavdelning för att satsa fullt ut på sitt stora intresse och köpte bageriet Gräddat i Norr. En dröm gick i uppfyllelse
– en dröm som inletts med mycket hårt arbete.

Cecilia Fällströms stora passion är numera hennes yrke. ”Nu får jag experimentera på arbetstid”, säger hon. Ett år har gått sedan Cecilia tog över bageriet och cafét Gräddat i Norr.

Från ingenjör till ägare av eget bageri. Steget behöver varken vara allt för svårt eller långt, enligt Cecilia.

– Min man och min vän peppade mig och sa, låt det bära eller brista!

Hon har alltid gillat att baka och att skapa med händerna. Innan köpet av Gräddat i Norr försökte hon köpa två andra befintliga verksamheter, köp som i slutändan inte blev av. När Gräddat i Norr lades ut till försäljning väcktes återigen nyfikenheten. Uppbackad av familj och vänner tog hon steget och denna gång blev det tredje gången gillt.

Sista september 2021 skevs kontraktet för verksamheten i Arnäsvall, dagen därpå hade hon tillgång till lokalen.

– Året har gått fort och det har varit extremt intensivt och utmanande men det känns som om det går åt rätt håll. Det har hänt mycket, vi har blivit fler och gjort vissa förändringar när det gäller produkterna.

År av erfarenheter från tidigare arbetsgivare har kommit väl till pass i företagandet.

– Många bitar från tidigare arbetsplatser har varit givande. Jag har kunskap om lagar och regler från mina år på kommunen. När diskmaskinens pump gick sönder insåg jag att det var en likadan pump som jag hanterat på Domsjö fabrikers pilotanläggning, då visste jag hur den skulle lagas.

Inledningsvis har det varit många bitar att sätta sig in, bokföring, produktkalkyler och personalansvar.

– Det mest utmanande har varit att kliva in som bagare vid sjukdom, men det har också varit bland det roligaste! Vad jag helst bakar? Det är nog ändå bullar och tårtor.

Framöver vill jag utveckla sortiment till mer kundanpassat. Det kan vara fler alternativ för allergiker och mer sockerfria eller veganska produkter.

Under året som gått har hon fått mycket uppmuntran av det lokala näringslivet.

– Det känns som om det är en bra sammanhållning mellan företagen och en välkomnande attityd. Jag kan rekommendera andra att köpa ett företag men man får vara beredd på att det tar mycket tid. För mig var svårigheten att hitta ett företag som var lagom stort och som inte kostade för mycket.


Hos kommunen har det funnits stöd att tillgå när det har behövts.

– I början var jag i kontakt med Nyföretagarcentrum och i våras fick jag stor hjälp av Digilots. Nu har jag en handlingsplan och vet vad och när jag ska göra saker. Det kan vara från att integrera webbshopen med kafét, automatisera bokföringen till att lägga ut material på digitala kanaler.

I dag är hon tacksam att hon tog steget till företagare.

– Nu har jag uppnått detta och ska försöka ha lite is i magen, men det är klart jag drömmer framåt. Framöver vill jag utveckla sortiment till mer kundanpassat. Det kan vara fler alternativ för allergiker och mer sockerfria eller veganska produkter. Läget i Arnäsvall är också lite utmanande så har även en önskan om att sälja från en central lokal.

Har du någonsin ångrat dig?

– Nej, jag har inte ångrat mig, men året varit extremt intensivt och händelserikt, avslutar Cecilia.

Evolve symbol

Stark tillväxt för cleantech-företag från Örnsköldsvik

Järven Ecotech och Tecomatic Entreprenad har g å tt samman i ett nytt bolag under namnet Tecomatic. Verksamheten stannar i Ö rnsk öldsvik dä r f ö retaget har r ötter sedan drygt 50 å r tillbaka. – Vi har en stark tilltro till regionen och god industrisamverkan i Örnsköldsvik, med mindre tillverkare på orten som sluter upp när vi behöver hjälp, ber ättar Emil Eriksson, regionchef för vattenrening i region norr.

Starkare arbetsmarknad än någonsin i Örnsköldsvik

Arbetsmarknaden är stark i Västernorrland d är Ö rnsk öldsvik och Ånge är platserna där arbetslösheten minskat mest. Sedan maj 2023 ligger även länet under riksgenomsnittet gällande arbetslöshet. – Mycket är naturligtvis kopplat till bristen på kompetens hos företag som söker arbetskraft. Men arbetslösheten har g å tt ner hos alla v å ra prioriterade grupper, vilket är glädjande, berättar Erik Borg, företagsr å dgivare på Arbetsförmedlingen Västernorrland.

Ny pilothall klar – lockar forskare från hela världen

För fyra år sedan fick det statliga forskningsinstitutet RISE 350 miljoner kronor för att utveckla det centrum för bioekonomi som redan etablerats i Örnsköldsvik. Pengarna har använts till att bygga en ny pilothall på Domsjöområdet, där High Coast Innovation Park samlar företag och forskare som tar fram nya produkter och användningsområden för biomassa från skogsindustrin.

Naturkompaniet dubbla prisvinnare för hållbarhet

Naturkompaniets outlet i Ö rnsk öldsvik har under flera å r varit en av de största turistmagneterna för shopping i Höga Kusten. Som koncern fick Naturkompaniet nyligen ta emot priset ”Å rets medvetna butik 2023” för sitt h å llbarhetsarbete och är även fortsatt i topp i Sustainable Brand Index. – Naturligtvis är det jättekul att vi uppmärksammas, vi sätter stor stolthet i att jobba långsiktigt och hållbart, säger Naturkompaniets vd Henrik Hoffman